maanantai 17. maaliskuuta 2014

Valvomista



Olen tänään ollut valvomassa ylioppilaskoetta. Kirjoitin nimeni seitsemään pöytäkirjaan, istuskelin paikoillani kahdessa erässä kaksi ja puoli tuntia. Koska tänään en jaksanut lukea ruotsin kielen luetunymmärtämistekstejä, niin huvitin itseäni muuten. Laskin, että salin katossa oli 378 loisteputkea, joista reilut kymmenen oli palanut. Ihan kaikkien toiminnasta ei istumapaikaltani voinut saada täyttä varmuutta. Näköpiirissäni oli viitta eri mallia pulpetteja, neljää eri mallia tuoleja ja neljää eri mallia jakkaroita, joilla kokelaiden eväät olivat. Vasenkätisiä kokelaita istui näköpiirissäni pari, yleisin eväsjuoma näytti olevan vesi ja salin viileyteen oli varustauduttu pukemalla villasukat.

Ylioppilaskokeen valvonta on yksi lukion opettajan tehtävistä. Sinänsä homma on helppo eikä sitä kovin paljon osu yhden opettajan kohdalle yhdellä kirjoituskerralla, mutta koska salissa ei saa tehdä mitään muuta kuin valvoa, niin kyllä siellä aika pitkäksi tulee! Lähes kuudentoista vuoden lukion opettajan urallani nämä ovat ylioppilaskirjoitukset numero 32. Arvioisin, että ylioppilaskokeen valvontatunteja on osunut kohdalleni tähän mennessä noin 250. Ja jos lisäksi laskee noiden vuosien aikana valvotut kurssikokeet ja uusintakokeet… En taida edes haluta tietää, kuinka monta tuntia olen niitä istunut valvomassa. No, vuositasolla kokeiden valvontaa noin 60 tuntia eli yhteensä 960 tuntia. Siis 1200 tuntia valvontaa eli 30 neljänkymmenen tunnin työviikkoa. Ja tähän tehtävään vaaditaan ylempi korkeakoulututkinto ja opettajankoulutus.

Mitenkähän ylioppilaskokeiden ja kurssikokeiden valvonta muuttuu kokeiden sähköistämisen jälkeen? Tänään salissa oli reilut 150 kokelasta, mutta salissa oli paikkoja 240 kokelasta varten. Mietiskelin siellä istuessani, että miltä tila näyttäisi, jos jokaisella kokelaalla olisi oma tietokone käytössään. Millainen piuhaviidakko salin lattialla olisi? Vai roikkuisivatko johdot katosta? Liikuntasalin katto on korkealla ja siellä pitää voida pelata pallopelejä, joten ei sinne kovin paljon piuhakoteloita voi asentaa, ainakaan alemmas kuin kattoon. Kuinka monta valvojaa täytyisi salissa olla? Kuinka opiskelija saa kannettua pois kaikki eväänsä ja laitteensa? Edellyttäen, että kokelaat käyttävät omia laitteitaan. Tästähän ei vielä ole yksikäsitteistä päätöstä tehty. Paljon on vielä kysymyksiä vastattavana ja jo reilun kahden vuoden päästä pitäisi joitakin kokeita tehdä tietokoneiden avulla. Sitä odotellessa … seuraava perinteinen yo-kisojen valvontavuoro onkin sitten ylihuomenna!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti